Karusel Channel

O festivalu

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada ...opširnije

O autoru

Dušan DarijevićNovinar Dušan Darijević, član NUNS-a, urednik rubrike Kultura u Čačanskim novinama,
i dugogodišnji samostalni kulturni aktivista, autor više zapaženih kulturnih projekata ...opširnije

Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačanska banka Grad Čačak Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva

MUZIČKE RADIONICE NA KARUSELU 2011

U okviru Festivala ambijentalne i etno muzike Karusel, ove godine po prvi put su održane muzičke radionice. Cilj ovog pratećeg programa, bio je da u skladu sa ovogodišnjim sloganom NOVA VIĐENJA, NOVA ISKUSTA, muzičarima, muzičkim i početnicima i radoznalcima otvori neke nove mogućnosti, nove izazove u svetu eksperimentalne muzike i improvizacije. Svaka od tri radionice, koje su trajale po 3 dana, svaki dan po 90 minuta, bile su zasebne celine sa posebnim programima.

Prva radionica, Čudesni svet udaraljki - DRUM TI DAM, bila je posvećena svima koji se interesuju za zvuk udaraljki. Radionicu su vodili poznati čačanski perkusionisti Aleksandar Alempijević i Aleksandar Savić. Oni su početnike ,bilo je dece od 3 godine do onih u srednjim godinama, ali i iskusnih bubnjara, uvodili u jedinstvenu muzičku sliku i svako je pokušavao da prati ritam na svoj način. Korišćene su najrazličitije udaraljke: bongosi, tarabuka, timpan, zvečke, daire...Odnos je bio apsolutno interaktivan, učešće u radionicama su uzimali i posmatrači. Kroz rad u radionici, perkusionisti su uspeli da otkriju decu sa izraženim senzibilitetom za ritam. Kroz radionicu je prošli više od 50 polaznika za 3 dana.

Druga radionica, Tradicionalno pevanje, bila je posvećena svima zainteresovanima za tradicionalni način pevanja, pre svega izvornih srpskih pesama. Radionicu je vodila Katarina Pavlović, vokalna solistkinja sastava Čudesmo iz Beograda. Tokom 3 večeri pevači su imali priliku da uvežbaju nekoliko njima nepoznatih, starih izvornih pesama. Učesnici radionice pevanjem se bave ili u horu ili u etno sastavima ili u kulturno-umetničkim društvima, bilo je i muzičkih radoznalaca bez većeg iskustva.Radionicu je prošlo petnaestak polaznika.

Treća radionica bila je posvećena muzičkom improvizovanju. Radionicu tokom četiri večeri, vodio je Marko Marić, student završne godine na FMU, odsek kompozicija u Beogradu i student zavšne godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, odsek klavir. Marić je došao na originalnu ideju da na licu mesta improvizuje, sa što više polaznika i sa različitim instrumentima. Kratke muzičke improvizacije, muzičke slike, bile su satavljene od zvuka: klavira, udaraljki, violine, harmonike, flaute, saksofona, klarineta, bubnjeva, akustičnih gitara, el. gitara.. Naravno u ovu vrstu improvizovanja bili su uključeni i vokali, ali i čitanje poezije. Marko Marić je dirigovao dešavanjima na sceni, dozirao prisustvo određenih instrumenata, izvlačeći iz izvođaća maksimum energije.Cilj ove radionice nije bio izvođački kvalitet, već mogučnost da muzičari na kreativan način oslobađaju unutarnju energije.Kreativno izražavanje, bez obzira na nivo muzičkog znanja i umeća, na istom zadatku spojila je amatere i vrsne muzičare poput harmonikaša Marka Ševarlića (živi i radi u Španiji), violinistkinje Mine Mladenović iz Beograda, klarinetiste i saksofoniste Aleksandra Popovića, profesora Muzičke škole u Čačku , Marka Marića i drugih. Ova radionica je privukla veliku pažnju ne samo muzičara, već i publike, željne muzičkog eksperimentisanja. Iz tog razloga četvrte večeri je organizovan i mini koncert na kom je predstavljen rad radionice, prisustvovalo je preko 50 znatiželjnika. Radionicu je prošlo više od 70 polaznika.

Najzanimljivije muzičke slike predstavljene su i u okviru koncerta 8. avgusta u dvorištu Umetničke galerije Nadežda Petrović. Želja svih učesnika u radionicama je da se od iduće godine, redovno na koncertima u okviru Karusela predstave dostignuća muzičkih radionica. Muzičke radionice su još jedan vid podsticanja stvaranja autorske muzike u Čačku, a i mogućnost kreativne saradnje muzičara različitih afiniteta i generacija, sve u cilju razvoja opšte muzičke kulture u Čačku, razvoja muzičke scene, ali i prilike da se dokazani stvaraoci i izvođači iz zemlje i inostranstva predstave publici. Radionice su se održavale od 19. jula do 5. avgusta u dvorištu i Galeriji Narodnog muzeja u Čačku.