Karusel Channel

O festivalu

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada ...opširnije

O autoru

Dušan DarijevićNovinar Dušan Darijević, član NUNS-a, urednik rubrike Kultura u Čačanskim novinama,
i dugogodišnji samostalni kulturni aktivista, autor više zapaženih kulturnih projekata ...opširnije

Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačanska banka Grad Čačak

 

KARUSEL 2015 - JEDAN I JEDINI

  • ZAVRŠENO SEDMO IZDANJE FESTIVALA KARUSEL

    Festival ambijentalne i etno muzike „Karusel“, ove godine pod sloganom „JEDAN I JEDINI“ trajao je od13. Jula do 13. Avgusta. Na više lokacija u pet festivalskih programa nastupilo je 19 izvoćača iz pet zemalja.

    Izuzetno ambiciozan ovogodišnji program Festivala Karusel, završen je spektakularnim koncertom za bubanj i udaraljke u dvorištu Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ nastupom Ačeksandra Alempijevića & Sugrađana uz specijalnog gosta Dragoljuba Đuričića u okviru festivalskog programa NUMA FEST. Zanimljiv i originalan koncept čačanskog perkusioniste i bubnjara Aleksandra Alempijevića, bio je da na maštovit način u formu zajedničkog performansa uključi tridesetak polaznika radionice „Kako bubanj kaže“, ali i muzičare sa iskustvom, a na kraju i sve posetioce u zajednički ritam, kome je posebnu boju dao i nastup specijalnog gosta Dragoljuba Đuričića. Ovaj zanimljivi, poseban i atraktivan projekat bio je samo jedan u nizu zanimljivih događaja koje je mogla da vidi čačanska publika tokom mesec dana trajanja Karusela na više lokacija u gradu.

    Zanimljivo je bilo i na samom startu na predfestivalskom programu KARUSEL PLUS, koji je 10. jula predstavio zajednički muzićki projekat „SMILE“ mladog talenotovanog muzičara iz Gornjeg Milanovca Pavla Popova i Izraelca Ronana Steinbauma u Caffe Clubu Velvet. Iste večeri u srednjem holu Doma kulture otvorena je i izuzetna izložba fotografija na platnu – svili SERBIAN JAZZ, BRE, beogradskog fotografa Ivana Grlića, koji je predstavio portrete srpskih jazz majstora. Predstavljen je i časopis ETNOUMLJE, koji izdaje World music asocijacija Srbije.

    Koncerti ponedeljkom, održani su 13, 20, 27. jula i 3. avgusta. Koncert 13. jula nakon izuzetno inspirisanih BRAĆE TEOFILOVIĆ, koji su ove godine prvi put nastupili na Karuselu, prekinut je zbog kiše. Ovaj kocert pamtiće se po izuzetno nadahnutim izvođačima koji su premijerno izveli nekoliko pesama, ali i po tome da se publika nije pomerala sa svojih mesta i pored kiše koja je pljuštala. Nažalost, te večeri, nakon nastupa Teofilovića, koncert je morao biti prekinut, a najavljeni izvođači su nastupili sutradan u utorak 14. jula. Publika je mogla uživati u obradama poznatih pesama sa Balkana, ali i u ruskim i jevrejskim pesmama u izvođenju sastava ETHNOTRIP iz Murske Sobote, koji je u nedelju 12. jula nastupao i u Gornjoj Trepči u okviru programa KARUSEL U GOSTIMA. Slovenci su izuzetno toplo bili prihvaćeni od publike, na ovim nastupima. Posebne simpatije Čačana, stekla je mlada Kikinđanka, Tamara Ristić, koja nastupa pod pseudonimom KEZZ. Osobeni šarm i dobar spoj tradicionalne i savremene autorske muzike, atraktivno izveden uz pomoć savremenih tehničkih pomagala, klavijature, glasa i zvuka melodike. Za kraj večeri niški sastav EYOT, sa međunarodnom reputacijom i tri objavljena albuma za strane izdavače, na kojima dominira klavirski jazz fusion zvuk. Čačanska publika ih dobro poznaje, nastupali su na Karuselu 2012. godine.

    Drugo, odnosno treće festivalsko veče, 20. jula, bilo je veoma zanimljivo i izuzetno dobro posećeno, preko pet stotina posetilaca. Koncert je otvorio beogradski psihodelični pop duo TI, koji ima tri objavljena albuma i niz koncerata u Srbiji i inostranstvu. Zanimljiv zvuk gitare, potpomugnut raznim pedalama, a tu je i bubanj elektronac, zanimljivi tekstovi i melodične kompozucije. Iste večeri nastupio je i zanimljiv osmočlani, mladi sastav iz Kragjevca, ECHO EGA. Oni su jedinstvena pojava na srpskoj i regionalnoj rok sceni i ne mogu se uporediti sa drugim sastaviama. Odličan autorski projekat mladog klavijaturiste Marka Petkovića, kompzicije složene strukture sa dobrim aranžmanima, dobro otpevane i sa zanimljivim tekstovima. Svoje posebno mesto imali su te večeri i Čačani, mladi sastav, koji obećava VOAJER, koji je izveo šest autorskih pesama i jednu obradu i veterani, koji dugo nisu nastupali zajedno – SPIN PLUS. Spin Plus, predvode Aleksandar Barać, bas gitara, koji dugo živi i radi u Londonu i Boro Prelić, pevač i gitarista, koji živi i radi u Pragu. Oni su izveli svoje autorske pesme uz pratnju starih drugara: Vladimira Kapetanovića, klavijature, Dragana Mitrovića, udaraljke, Aca Savića, bubnjevi. Drugo festivalsko veče, održano je u okviru koncepta: NOVE TENDENCIJE - NOVI ROK.

    Ponedeljak 27. jul, ponovo kiša, ovaj put koncert se seli u alternativni festivalski prostor CAFE NONTANU, koji je pokriven, a otvorem, ima binu, dobru akustiku i može da primi nekoliko stotina ljudi.

    Odličan uvod je napravio gitarski duo SKICA, čiji su članovi iz Krupnja i Beograda. Autorske kompozucije, inspirisane tradicionalnim balkanskim zvukom i dobro odsvirane. A nakon SKICE, na red stiže, pravi „zemljotres“ iz Rijeke, etno folk sastav SVARICA. Ovaj sedmočlani sastav na poseban i originalan način oživljava staroslovenske, predhrišćanske mitove, uglavnom koristeći akustične instrumente. Tekstovi su ili autentični, ili nastali pod uticajem autentičnih zapisa. Simpatični Riječani su digli na noge Čačane, ali i svoje fanove pristigle sa raznih strana, iz Podgorice, Novog Sada, Kraljeva. Očigledno da svi slovenski narodi imaju zajedničko kulturno nasleđe, koje brzo oživi u ljudima uz ritmičke i melodične zvuke SVARICE, koja je dan pre u nedelju 26. jula nastupala i na Saboru frulaša u Prislonici u okviru Programa Karusel u gostima i bila dobro prihvaćena od publike.

    Još jedan čačanski sastav premijerno na Karuselu, RADIO CUT, predvođen basistom Dušanom Živkovićem, koji je uz Aleksandra Alempijevića, jedini učesnik svih festivalskih izdanja. RADIO CUT je uspeo nakon odličnog nastupa Svarice da publiku usredsredi na svoju varijantu jazza.

    Za sam kraj večeri, kruševački sastav KATABAZIJA. Mračna atmosfera, odlična svirka i uvežbanost četvoročlanog sastava, kostimiran nastup pevača i lidera grupe, Ljubiše Jovanovića. Ovaj kontraverzni sastav nikog ne ostavlja ravnodušnom svojim dark, gotik rokom. Katabaziji, kao i Svarici je izuzetno prijala promena ambijenta u kome su nastupali.

    Četvrto, završno veče, 3. avgusta, opet je proteklo uz kišu, uz pravu provalu oblaka pola sata pred početak koncerta. Ponovo Montana, ali nažalost zbog kiše i nešto manje publike. Sjajni izvođači i mnogo različite muzike. Koncert je otvorio jazz kvartet džeZZva iz Murske Sobote, koji je dan pre, zahvaljujući saradnji sa Kulturnim centrom iz Gornjeg Milanovca, nastupao i u ovom šumadijskom gradu. Iskusan sastav sa velikim stažom i ozbiljnom karijerom, muzika složene strukture i veoma slušljiva, odlična svirka i klasična jazz postava: klavir, kontrabas, bubanj i gitara. Centralno mesto te večeri zauzeo je sastav TRIBAL VEDA iz Francuske, pravi world music mix zvukova Afrike, Bliskog Istoka, Balkana. Devetočlani sastav iz Pariza, koji je svoju balkansku turneju započeo u Čačku, vešto meša zvuke oboe, frule i dipli sa zvukom udaraljki, višeglasnog pevanja. TRIBAL VEDA je dobro prihvaćena od čačanske publike.

    Za kraj još jedna odlična svirka čačanskih jazz majstora iz sastava JAZZ PROJECT. Dobro uvežbani sa odličnom energijom, teme kompozicija dobro razrađene i ostavljaju prostora za pojedinačne solo deonice u svakom slučaju odličan nastup.

    Festival je imao u svom programu i redovne muzičke radionice i vrlo zanimljivo multimedijalno predstavljanje projekta RAID – LITTLE BOX u okviru programa NUMA FEST u Klubu Doma kulture u sredu 12. avgusta. Poznati beogradski muzičar i DJ Raid – Rade Sklopić na zanimljiv način je predstavio svoj album prvenac LITTLE BOX. Dvanaest fotografija, svaka posvećena po jednoj pesmi sa albuma uz obaveznu legendu koja objašnjava,kako i zašto je nastala pesma uz mogućnost da se svaka od pesama i sasluša sa mp3 playera i slušalica.

    Ovogodišnji Karusel su oobeležili: kiša, veliki broj izvođača, različiti i zanimljivi premijerni programi, mnogo različitih muzičkih žanrova, dobar zvuk za koji su bili zaslužni Nedeljko Vučićević i Miloš Perišić, odlični nastupi čačanskih izvođača svih generacija i dobar prijem kod čačanske publike svih stranih izvođača. Ove godine je i primetno veće prisustvo posetilaca iz drugih gradova.

Karusel 2009

KARUSEL 2009

U prelepom, kamernom ambijentu, dvorišta Umetničke galerije "Nadežda Petrović", održan je Letnji sajam subkulture "Karusel". Svakog petka od 21. čas, publici su se predstavljali muzičari iz Čačka i njihovi gosti. U tri konceptualno različite večeri, nastupili su oni koji sad rade i žive u Čačku, kao i oni koji su u rodnom gradu napravili prve muzičke korake...

Opširnije

Karusel 2010

KARUSEL 2010

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada...

Opširnije

Karusel 2011

KARUSEL 2011

Festival ambijentalne i etno muzike "Karusel", ove godine pod sloganom, NOVA VIĐENJA, NOVA ISKUSTVA, trajao je od 18. jula do 8. avgusta. Održana su 4 koncerta (18. jula, 25. jula, 1. avgusta i 8. avgusta) u dvorištu Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku. Po prvi put, ove godine u okviru Karusela, održane su i 3 muzičke radionice...

Opširnije