Karusel Channel

O festivalu

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada ...opširnije

O autoru

Dušan DarijevićNovinar Dušan Darijević, član NUNS-a, urednik rubrike Kultura u Čačanskim novinama,
i dugogodišnji samostalni kulturni aktivista, autor više zapaženih kulturnih projekata ...opširnije

Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačanska banka Grad Čačak

 

KARUSEL 2015 - JEDAN I JEDINI

 • Sedmo izdanje Festivala ambijentalne i etno muzike „Karusel“, održava se od 13. Jula do 13. avgusta u okviru pet programa i na više lokacija u gradu nastupiće dvadeset sastava i samostalnih izvođača iz pet zemalja

  Festival ambijentalne i etno muzike KARUSEL, nastao je kao autorski projekat Dušana Darijevića 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture u Čačku i pod pokroviteljstvom grada Čačka. Od 2013. Godine festival organizuje Asocijacija za umetnost i kulturu KARUSEL. Festival je međunarodnog karaktera, čačanska publika je imala priliku da vidi i čuje preko 100 samostalnih izvođača i sastava iz Srbije i inostranstva. Karusel ima jedinstveni koncept, da na jednom mestu okupi izvođače tradicionalne muzike, ali i one koji istražuju u okvirma savremene autorske muzike, različitih žanrova: world music, jazz, novi rock, ambijentalna, eksperimentalna i nova umetnička muzika. Festival je šansa i za mlade i neafirmisane izvođače iz Čačka, ali i za one van velikih urbanih centara, zato nimalo ne čudi da je ove godine izabran slogan – JEDAN I JEDINI. Karusel ima kultni status u regionu, posebno u Sloveniji, odakle stiže sve više prijava za učešće na festivalu, ali i sve više učesnika.

  Ove godine festival se realizuje u okviru pet programa: Karusel plus, Koncerti ponedeljkom, Muzičke radionice, Numa fest i Karusel u gostima, na više lokacija. Festivalski programi traju punih mesec dana. Grad Čačak, za razliku od prethodnih godina je značajnije podržao festivalske aktivnosti, a značajna je podrška i saradnja sa čačanskim institucijama kulture: Umetnička galerija „Nadežda Petrović, Narodni muzej, Gradska biblioteka „Vladilav Petković Dis“, Istorijski arhiv. Veoma značajna je pomoć i saradnja sa Turističkom organizacijom Čačka, Kulturnim centrom iz Gornjeg Milanovca. Odlična saradnja je uspostavljena i sa Caffe Clubom Velvet, Caffe Montana. Festival su pomogli i „P. S. FASHION DESIGN“ d.o.o. Čačak i Čačanska banka a. d. ali i druge organizacije, firme i brojni pojedinci. Program je ambiciozon, ove godine uključuje i gostovanja muzičara iz: Izraela, Slovenije, Hrvatske, Francuske i brojnih gradova Srbije i zato je i dalje potrebna pomoć festivalu, a kontakt se može pronaći na portalu www.karuselfest.org i na facebook stranici Karusel.

  Predfestivalski program Karusel plus počinje 10. Jula otvaranjem izložbe fotografija Serbian Jazz Bre, Ivana Grlića, fotografa iz Beograda, Dom kulture, srednji hol u 20.00h. Izložbu će otvoriti Oliver Đorđević iz Jagodine, predsednik World music asocijacije Srbije i najzaslužniji za predstavljanje Srbije na ovogodišnjem WOMEX-u, najvećem sajmu world musica. Đorđević će predstaviti i muzička izdanja World music asocijacije Srbije i časopis „Etnoumlje“ čiji je izdavač. U 22.00 u Caffe Clubu Velvet, biće koncertno predstavljen album „Smile“, delo nastalo iz saradnje Pavla Popova, muzičara iz Gornjeg Milanovca i Ronana Steinbauma iz Iz Izraela. U pitanju je ambijentalni elektro pop, dvojice muzičara za koje ne postoje granice.

  Glavni program – koncerti ponedeljkom, počinje 13. Jula u 20.30 u dvorištu Umetničke galerije „Nadežda Petrović“. U slučaju kiše, alternativni prostor je Caffe Montana. Festival će otvoriti Čačani, BRAĆA TEOFILOVIĆ. U nastsavku večeri izuzetno zanimljiv sastav ETHNOTRIP iz Murske Sobote, Slovenija, koji izvodi balkansku muziku. Nastupiće i sastav EYOT iz Niša, jazz fusion sastav koji ima međunarodnu reputaciju i tri objavljena albuma za inostrano tržište. Čačanska publika je imala priliku da gleda i sluša EYOT na Karuselu 2012. godine. Festival pruža šansu i mladim neafirmisanim izvođačima, a 13. Jula nastupiće i mlada talentovana pevačica KEZZ – Tamara Ristić iz Kikinde. Kuriozitet Karusela je da na festivalu nastupaju muzičari izabrani putem konkursa, ali i izvođači po pozivu, kao i muzičari iz Čačka i Moravičkog okruga.

  Ove godine svaki koncert na festivalu ima svoju boju i specifičan muzički „šmek“. U ponedeljak 20. Jula u okviru programske večeri – NOVE TENDENCIJE-NOVI ROCK, nastupiće beogradski psihodelični pop duo TI, čačanski sastav VOAJER, ECHO EGA iz Kragujevca i SPIN PLUS, muzičari iz Čačka sa velikim iskustvom, koje predvode Aleksandar Aco Barać, koji trenutno živi u Londonu i Boro Prelić, nastanjen u Pragu. Izuzetno neobično muzičko veče, očekuje nas 27. Jula, kada nastupa gitarski duo SKICA iz Krupnja, gotic sastav KATABAZIJA iz Kruševca, sastav SVARICA iz Rijeke, etno folk sastav koji na autentičan način svojom muzikom i pesmom oživljava drevnu staroslovensku mitologiju. Premijerno će nastupiti i sastav RADIO CUT iz Čačka.

  Završni koncert ponedeljkom održaće se 3. Avgusta i nastupiće izuzetno jaka imena world musica i jazz-a: TRIBAL VEDA, Pariz, džeZZva, Murska Sobota, SERBIAN JAZZ BRE, Beograd i mladi čačanski sastav JAZZ PROJECT, koji od 2011. redovno nastupa na Karuselu.

  Festival neguje i Muzičke radionice, koje traju od 14. Jula do 6. avgusta u galeriji i u dvorištu Narodnog muzeja. Novitet je MOJ SVET USNE HARMONIKE – Dragoljub Dude Lukić, čačanska legenda 14 – 16.jula, Galerija Narodnog muzeja od 20.30h. Tu su i već tradicionalne radionice, perkusija, Aleksandar Alempijević, gitare, Milorad Petrović, tradicionalnog pevanja, Katarina Pavlović.

  NUMA FEST, specifični, mali koncerti eksperimentalne, ambijentalne nove muzike, mladih kompzitora: 11. Avgust DHARMA u 20.30. Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ – dvorište, 12. avgust Klub Doma kulture u 20.30 – multimedijalno predstavljanje albuma LITTLE BOX i završni koncert ,ALEKSANDAR ALEMPIJEVIĆ &SUGRAĐANI 13. Avgust u 20.30 Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ – dvorište. Aleksandar Alempijević učesnik i saradnik svih dosadašnjih izdanja Karusela, želi uz pomoć kolega, da se na specifičan način predstavi publici.

  Karusel u gostima – koncerti stranih izvođača u okolnim mestima: 12. Jul ETHNOTRIP, Gornja Trepča, 26. Jul, SVARICA, Prislonica, 02. avgust, džeZZva, Trg Kneza Mihaila, Gornji Milanovac.

  Za sve programe Festivala Karusel, ulaz je slobodan, a snimci koncerata i razgovori sa izvođačima, moćiće da se prate na TV Galaksija 032.

  Festival Karusel, okrenuće, još jedan krug, širi i veći nego prethodnih godina.

Karusel 2009

KARUSEL 2009

U prelepom, kamernom ambijentu, dvorišta Umetničke galerije "Nadežda Petrović", održan je Letnji sajam subkulture "Karusel". Svakog petka od 21. čas, publici su se predstavljali muzičari iz Čačka i njihovi gosti. U tri konceptualno različite večeri, nastupili su oni koji sad rade i žive u Čačku, kao i oni koji su u rodnom gradu napravili prve muzičke korake...

Opširnije

Karusel 2010

KARUSEL 2010

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada...

Opširnije

Karusel 2011

KARUSEL 2011

Festival ambijentalne i etno muzike "Karusel", ove godine pod sloganom, NOVA VIĐENJA, NOVA ISKUSTVA, trajao je od 18. jula do 8. avgusta. Održana su 4 koncerta (18. jula, 25. jula, 1. avgusta i 8. avgusta) u dvorištu Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku. Po prvi put, ove godine u okviru Karusela, održane su i 3 muzičke radionice...

Opširnije