Karusel Channel

O festivalu

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada ...opširnije

O autoru

Dušan DarijevićNovinar Dušan Darijević, član NUNS-a, urednik rubrike Kultura u Čačanskim novinama,
i dugogodišnji samostalni kulturni aktivista, autor više zapaženih kulturnih projekata ...opširnije

Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačanska banka Grad Čačak

 

Karusel 2013 - U OBA SMERA / INOVATIVNOST I TRADICIJA

 • ZAVŠEN KARUSEL 2013

  Festival ambijentalne i etno muzike KARUSEL, završen je Javnim časom frule, 8. avgusta, nakon mesec dana trajanja

  Svemu dođe kraj, tako se i Festival Karusel završio, nakon mesec dana trajanja. Sve je počelo 13. jula, izložbom fotografija Karusel/ Retrospektiva 2009-2013, a završilo se 8. avgusta, muzičkom radionicom posvećenoj zvuku frule, koju je vodio Momčilo Dragojević, muzički pedagog.

  Prethodne sedmice, Karusel je ponudio čak četi dešavanja: završni koncert u ponedeljak 5. avgusta, dva mini koncerta u okviru NUMA FESTA - programa koji promoviše novu ambijentalnu, autorsku muziku (6. i 7. avgust) i već pomenutu radionicu 8. avgusta. Sve u svemu, 36 sati programa, 22 izvođača, 82 učesnika, 4 velika koncerta u dvorištu UG "Nadežda Petrović", 4 muzičke radionice u Narodnom muzeju, 2 mini koncerta, izložba fotografija i promocija časopisa "Etnoumlje". Ovako bogat program 5. izdanja Festivala Karusel je realizovan uz izuzetno skromnu finansijsku podršku ( Grad Čačak i prijatelji festivala) i veliki entuzijazam i energiju organizatora - Asocijacija za umetnost i kulturu "Karusel". Festival je bio deo Letnjih dana kulture, koje ove godine organizuje Dom kulture. Karusel je u potpunosti realizovao i vrednosti za koje se zalaže od samog početka: afirmacija autorske muzike čačanskih izvođača, predstavljanje savremene autorske muzike, koja je spoj različitih stilova i žanrova, ali i shvatanje tradicije, ne kao zatvorene i učaurene, završene muzičke priče, već kao nešto živo, što stalno raste i obnavlja se.Ovogodišnji slogan: U OBA SMERA / INOVATIVNOST I TRADICIJA, povezao je suprotne muzičke polove, različite tradicije i iskustva. Karusel je u svoj vrtlog uključio sve, muzičare sa iskustvom, početnike, radoznalce, mlade i one ne tako mlade. Na festival se dolazilo porodično, publika je bila šarolika, svih generacija, a tome je bio i prilagođen i program festivala, za svakoga po nešto, ali bez "trulih" kompromisa. Karusel je u svemu nadmašio prethodna izdanja: po broju posetilaca (više od 2000 ), programski i organizacijski na višem nivou, vidljivost u javnosti, prisutnost u medijima, zainteresovanost muzičara za učešće nikad veća. Oboreni su i neki rekordi, ukupna poseta, a koncert 22. jula je bio najposećeniji od 2009. godine, više od 500 posetilaca tokom večeri. Karusel je uspeo da ove godine dovede i međunarodno poznata i priznata imena: poput Svetlane Spajić, Katarine Pejak, Miška Plavog, Fish in Oil.

  Festival raste, razvija se, ali pomalo podseća na dete sa velikom glavom( program i koncept festivala) i slabim telašcem(finansije). Zato je neophodno što pre, da gradske vlasti prepoznaju kvalitet i značaj Karusela, proglase ga manifestacijom od posebnog značaja za kulturu grada i omoguće stalno i sigurno finansiranje. U suprotnom, dalja sudbina je potpuno neizvesna i zavisiće od socijalno-društvenih okolnosti u kojima se nalazima, a koje su apsolutno nepovoljne za bilo kakvu kulturnu delatnost. Karusel ima značajnu podršku ne samo lokalne muzičke scene, bez koje ne bi opstao, već i uticajnih poznavaoca i promotera world musica i nove muzike, poput World music asocijacije Srbije, časopisa Etnoumlje, festivala Ring Ring, Bojana Đorđevića, Olivera Đorđevića, Vlade Pejaka, Sare Gigante, Tijane Stanković.

  Ne smemo zaboraviti da pomenemo i atmosferu na zavšnom četvrtom koncertu, održanom u ponedeljak 5. avgusta. Vreli avgustovski dan, doneo je i puno festivalskog uzbuđenja, što zbog kvalitetnog programa, ali i zbog nedostatka finansija. Na sceni pet izvođača: Trojica (Zemun), Lagater Quintet (Niš), Jazz Project (Čačak), Miško Plavi(Srbija /Japan), Jordan Đević (Čačak /Štutgart) & Dejan Krsmanović (Čačak). Muzička osnova je bio jazz, ali se išlo u raznim pravcima i ka ambijentalnoj muzici, etnu, klasici, sevdahu, folku.

  Sastav Trojica, stari znanci, nastupali na Karuselu 2011, godine, prepoznatljivi su po zvuku u kome ima i jazza, klasike, folka. Postoje 3 godine, imaju 2 samizdat albuma. Trojica su: Nenad Bokun , gitarista (samostalni umetnik, kompozitor i aranžer), Aleksandar Andrejević, bubnjevi(timpanista Simfonijskog orkestra RTS-a), Predrag Nedeljković, bas klarinet(član Beogradske filharmonije). Publika ih je pažljivo slušala i toplo pozdracvila.

  Mladi sastav iz Niša, Lagater Quintet, nosi sa sobom mladalačku energiju i spoj jazza i fanka.. Domaća podrška u epi centru večeri, Jazz Project. Njihov fusion jazz deluje moćno, snažno, autorske kompozicije i obrade. Na sceni deluju iskusno, uvežbano, sigurno, iako "mali" Aleksa Milijanović ima tek 13 godina, a njegov brat Stevan 17 godina. Odličnu podršku imali su u Dušanu Živkoviću na basu i Iliji Damjanoviću, gitara. I onda je usledio vrhunac večeri, nastup Miška Plavog., muzičar koji je više od 3 decenije aktivan, rođen u Guči, a više od jedne decenije živi u Japanu, gde ima uspešnu karijeru. U septembru ga čeka i trinaesta turneja u Japanu, a nedavno je dobio i priznanje Vlade Japana, za humanitarni rad, turneja u područjima pojačanim zračenjem. Virtouz na harmonici je "pržio" četrdesetak minuta, vrhunac je bio "Miškovo kolo". Iznenađenje za sve je bio zajednički nastup Miška Plavog i Jazz Projecta, koji su odsvirali pesmu Vasila Hadžimanova, koju inače Miško izvodi sa svojim triom u kome su Vasil i Srđan Dunkić.

  Za kraj večeri, Dejan Krsmanović & Jordan Đević, zvuk kafane, sevdah, folk i naravno jazz. Zvuk te večeri je bio odličan.

  Zanimljivo je da su svi izvođači,i svirali ili će svirati ove godine na Nišvil festival, poput Jazz Projecta, koji će nastupiti 15. avgusta.

  Karusel se na trenutak zaustavio, nadamo se da će se ponovo zavrteti iduće godine, za to je neophodna pomoć da se reše određeni finansijski problemi...

Karusel 2009

KARUSEL 2009

U prelepom, kamernom ambijentu, dvorišta Umetničke galerije "Nadežda Petrović", održan je Letnji sajam subkulture "Karusel". Svakog petka od 21. čas, publici su se predstavljali muzičari iz Čačka i njihovi gosti. U tri konceptualno različite večeri, nastupili su oni koji sad rade i žive u Čačku, kao i oni koji su u rodnom gradu napravili prve muzičke korake...

Opširnije

Karusel 2010

KARUSEL 2010

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada...

Opširnije

Karusel 2011

KARUSEL 2011

Festival ambijentalne i etno muzike "Karusel", ove godine pod sloganom, NOVA VIĐENJA, NOVA ISKUSTVA, trajao je od 18. jula do 8. avgusta. Održana su 4 koncerta (18. jula, 25. jula, 1. avgusta i 8. avgusta) u dvorištu Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku. Po prvi put, ove godine u okviru Karusela, održane su i 3 muzičke radionice...

Opširnije