Karusel Channel

O festivalu

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada ...opširnije

O autoru

Dušan DarijevićNovinar Dušan Darijević, član NUNS-a, urednik rubrike Kultura u Čačanskim novinama,
i dugogodišnji samostalni kulturni aktivista, autor više zapaženih kulturnih projekata ...opširnije

Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačanska banka Grad Čačak

 

Karusel 2013 - U OBA SMERA / INOVATIVNOST I TRADICIJA

 • PROJA I OSTALI SASTOJCI

  Treće koncertno veče Festivala Karusel, održano 29. jula, obeležio je nastup beogradskog sastava Proja

  Kraj jula, obeležen je velikim dnevnim temperaturama, iznad 40 stepeni. Vreme jedino pogodno za odmaranje u debelom hladu, ali samo za one koji i mogu da iskoriste tu privilegiju. Pripreme za treći Karusel koncert, krenule su po najvećoj vrelini, nešto posle 15 časova. Mala, vredna ekipa, predvđena toncem, Miškom Milijanovićem, učinila je sve da i pored nesnosnih uslova koncert krene na vreme. Nekih manjih tonskih problema je bilo, ali to je sve zanemarljivo, ako se uzmu u obzir uslovi pod kojima se radilo, a i to da neki od izvođača nisu svoje tonske probe odradili u potpunosti.

  Nastupilo je 5 izvođača, u zvaničnom programu: Jordan Đević, Kriss The Hat, Anima Mundi i Proja, a pre njih, svoj premijerni nastup imala je i ženska vokalna grupa "Lira" iz Čačka. "Lira" je nedavno nastala, ima 6 članica u svom sastavu i mušku muzičku podršku: Jovan Dostanić-tapan i Zoran Marjanović-đembe. Muzički rukovodilac ove vokalne grupe je Momčilo Dragojević. Izveli su pet pesama, a razlog da se pojave na Karuselu je što su neke od Lira učestvovale u prethodne dve godine u radionici tradicionalnog pevanja, koju sa uspehom vodi Katarina Pavlović(Čudesmo). Karusel radionice su osmišljene da između ostalog i pripremaju, ohrabruju za nastup, potencijalne, nove izvođače. Pred "Lirom" je mukotrpan put rada i daljeg usavršavanja.

  Naredni izvođač, ili prvi u zvaničnom programu, bio je Jordan Đević-harmonikašaš, naš sugrađanin, koji više od dvadeset godina ima zapaženu muzičku karijeru u Nemačkoj. Za to vreme, Jordan je prešao mukotrpan put, od kafane do nastupa na jazz i world music festivalima sa poznatim svetskim facama, poput Bili Kobama. Nemačka disciplina i rad su itekako uočljivi u nastupu ovog muzičara, koga je publika toplo prihvatila. Repepertoar je sastavljen od obrada poznatih kompozicija, a bilo je i autorskih pesama. Jordan je prošlog leta bio na Karuselu, oduševio se festivalom i poželeo da ove godine nastupi. Napravio je pravi podvig, da pored svojih obaveza u Štutgartu dođe na par dana u rodni grad zbog učešća na Festivalu Karusel.

  Nakon Jordana, još jedna festivalska premijera, Kriss The Hat-autorski projekat poznatog čačanskog muzičara, Kristijana Pavlovića. Zanimljiva autorska, instrumentalna-ambijentalna muzika. Na sceni dve klavijature i bas gitara, dopadljivo i uz kvalitetnu video prezentaciju, bio bi to pravi događaj.

  Anima Mundi, još jedan premijerni autorski projekat iz Čačka., zanimljive i složene muzičke strukture. Iza ovog projekta stoje poznati čačanski muzičari: Milorad Petrović- kompozitor i gitarista, (autor svih kompozicija), Dušan Živković-bas gitara, Aleksandar Alempijević-bubnjevi, Kristina Kovačević-flauta, Katarina Jovković-vokal i Jovan Dostanić-tapan, kao gost. Izuzetno zanimljivo, ali nisu imali sreće sa tonom, tako da zvučna slika koju smo dobili ne odgovara njihovom kvalitetu i potencijalu.Nadajmo se da ćemo ih uskoro ponovo čuti u pravom svetlu.

  Za kraj Proja. Ovaj sastav predvodi Ivan Maksić- tambura, još jedan čačanski muzičar, koji je afirmaciju potražio u Beogradu. Okupio je zanimljiv sastav od muzičara iz Beograda i Valjeva. Proju čine:Jovan Krstić-kaval, Branko Vučetin-bas gitara, Boško Ranković-bubanj i Ivan Maksić-tambura. Proja izvodi autorsku instrumentalnu muziku, ali i dve obrade, zanimljiv spoj tradicionalne muzike i savremenih muzičkih pravaca. Upravo ono što Karusel promoviše ove godine, inovativnost i tradicija. Čvrsta rokerska ritam sekcija i melodičan zvuk tambure i kavala. Publika je prepoznala kvalitet i zdušno podržala Proju. Nema se šta dodati, sem BRAVO.

  Prava šteta je, što se nakon Proje nije pojavio sastav Ništa čorbasto (zdrastveni problemi) i u potpunosti zaokružio muzičku sliku te večeri.

  Karusel se bliži kraju. U narednom broju Čačanskih novina sumiraćemo rezultate ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Karusel 2009

KARUSEL 2009

U prelepom, kamernom ambijentu, dvorišta Umetničke galerije "Nadežda Petrović", održan je Letnji sajam subkulture "Karusel". Svakog petka od 21. čas, publici su se predstavljali muzičari iz Čačka i njihovi gosti. U tri konceptualno različite večeri, nastupili su oni koji sad rade i žive u Čačku, kao i oni koji su u rodnom gradu napravili prve muzičke korake...

Opširnije

Karusel 2010

KARUSEL 2010

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada...

Opširnije

Karusel 2011

KARUSEL 2011

Festival ambijentalne i etno muzike "Karusel", ove godine pod sloganom, NOVA VIĐENJA, NOVA ISKUSTVA, trajao je od 18. jula do 8. avgusta. Održana su 4 koncerta (18. jula, 25. jula, 1. avgusta i 8. avgusta) u dvorištu Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku. Po prvi put, ove godine u okviru Karusela, održane su i 3 muzičke radionice...

Opširnije