Karusel Channel

O festivalu

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada ...opširnije

O autoru

Dušan DarijevićNovinar Dušan Darijević, član NUNS-a, urednik rubrike Kultura u Čačanskim novinama,
i dugogodišnji samostalni kulturni aktivista, autor više zapaženih kulturnih projekata ...opširnije

Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačanska banka Grad Čačak

 

Karusel 2013 - U OBA SMERA / INOVATIVNOST I TRADICIJA

 • POZITIVNA ATMOSFERA ŠIRI SE GRADOM

  Drugo koncertno veče Festivala Karusel, ponedeljak 22. jul, dvorište Umetničke galerije"Nadežda Petrović, vrhunac je muzičkog festivala koji se održava po peti put i koji je kvalitetom programa i pozitvnom energijom koju širi dokazao da je postao prava gradska manivestacija od posebnog značaja

  Petogodišnji trud i rad organizatora Festivala ambijentalne i etno muzike Karusel, svih saradnika i izvođača, kulminirao je na skoro petočasovnom koncertu, održanom u ponedeljak 22. jula. Bilo je mnogo dobrih večeri i sjajnih nastupa na Karuselu prethodnih godina, ali se nikad nije desila takva razmena pozitivne energije između izvođača i publike. Kockice su se namestile, a na ruku je išlo i lepo vreme.. Pred UG "Nadežda Petrović" skupilo se preko 500 posetilaca, što je veliki uspeh za festival koji promoviše instrumentalnu, eksperimentalnu muziku različitih pravaca , ali i kvalitetnu kantautorsku muziku i bogato muzičko nasleđe različitih kultura.

  Ove godine program je u skladu sa sloganom festivala: U oba smera, inovativnost i tradicija. Nastupili su: Čudesmo - Čačak / Beograd, Nikola Radović & Zdušna podrška - Čačak/Beograd, Katarina Pejak trio- Beograd/Boston, Fish in Oil -Beograd, Dejan Ćurčić band i Krvna grupa -Čačak.

  Mnogo dobre energije, puno različite muzike na jednom mestu, ali je publika umela da prepozna kvalitet i aplauzom isprati sve izvođače.

  Početak koncerta je bio rezervisan za stare znance, Čudesmo, koji je i nastao na Karuselu 2009. godine. Spoj različitih kultura, prelep glas Katarine Pavlović i osoben nastup muzičara koji sviraju aboridžinski rog - didžuridu.

  Još jedan učesnik serijala Ja imam Talenat, Nikola Radović, ovog puta u potpuno novom izdanju. Za samo godinu dana mnogo toga se promnenilo u Nikolinom životu i radu. Sad nastupa sa beogradskom Zdušnom podrškom, sastav koji čine energični, dobro uvežbani mladi muzičari, a tu je i stari saradnik, Đole Gostiljac, gitara.

  Nakon Nikole i Zdušne podrške, pravo iznenađenje za Karuselovu publiku, nastup čudesne, mlade bluz pevačice, Katarine Pejak. Katarina završava peti semestar Univerziteta Berkli u SAD, ima dva snimljena albuma i nastupala je sa bluz legendama, između ostalih i sa Roni Erolom. Katarina peva i svira klavijature, a podrška u Čačku su joj bili, Darko Golić - kontrabas i Blagoje Nedeljković bubnjevi, ritam sekcija sastava Sirova koža. Nastup za pamćenje, 45 minuta odlične svirke, repertoar sastavljen od Katarininih autorskih pesama i bluz standarda.

  Vrhunac druge festivalske večeri, bio je natup beogradskog sastava Fish in Oil."Ribice u ulju" su prosto oduševile Čačane, nije ni čudo ako se zna da se radi o prekaljenim muzičarima, koji nastupaju zajedno skoro 20 godina. Fish in Oil je nastupio u sastavu: Dušan Petrović-saksofon, Branislav Radojković elektični kontrabas, Bratislav Radovanović-gitara i Feđa Frenklin-bunjevi. Nizale su se numere sa albuma"Poluostrvo", instrumentalne kompozicije na tragu bluza, rokenrola, surfa, narodne muzike, fri džeza, sve to zajedno, bez svrstavanja u bilo koji pravac.

  Nakon "ribica", stalni učesnik festivala, Dejan Ćurčić sa svojom grupom, autorske pesme, stare i nove.

  Za kraj, premijerno na Karuselu, veterani iz Krvne grupe. Dve instrumentalne kompozicije: Pšeničica i Svilen konac, prosto da podsete, da su među prvima na ovim prostorima obradili poznate tradicionale. Naravno bilo je mesta i za stare hitove.

  Karusel se i dalje vrti, očekuje nas treći koncert 29.jula, a nastupiće: Jordan Đević- Srbija /Nemačka, Proja /Beograd, Dejan Krsmanović /Ništa čorbasto, Anima Mundi, Kris the Hat - Čačak.

Karusel 2009

KARUSEL 2009

U prelepom, kamernom ambijentu, dvorišta Umetničke galerije "Nadežda Petrović", održan je Letnji sajam subkulture "Karusel". Svakog petka od 21. čas, publici su se predstavljali muzičari iz Čačka i njihovi gosti. U tri konceptualno različite večeri, nastupili su oni koji sad rade i žive u Čačku, kao i oni koji su u rodnom gradu napravili prve muzičke korake...

Opširnije

Karusel 2010

KARUSEL 2010

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada...

Opširnije

Karusel 2011

KARUSEL 2011

Festival ambijentalne i etno muzike "Karusel", ove godine pod sloganom, NOVA VIĐENJA, NOVA ISKUSTVA, trajao je od 18. jula do 8. avgusta. Održana su 4 koncerta (18. jula, 25. jula, 1. avgusta i 8. avgusta) u dvorištu Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku. Po prvi put, ove godine u okviru Karusela, održane su i 3 muzičke radionice...

Opširnije