Karusel Channel

O festivalu

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada ...opširnije

O autoru

Dušan DarijevićNovinar Dušan Darijević, član NUNS-a, urednik rubrike Kultura u Čačanskim novinama,
i dugogodišnji samostalni kulturni aktivista, autor više zapaženih kulturnih projekata ...opširnije

Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačanska banka Grad Čačak

 

Karusel 2013 - U OBA SMERA / INOVATIVNOST I TRADICIJA

 • Ponedeljak 15. JUL

  U ponedeljak 15. jula, svečano je otvoren Festival ambijentalne i etno muzike "Karusel", ove godine pod sloganom: U OBA SMERA / INOVATIVNOST I TRADICIJA. Na prvom od četiri koncerta u dvorišu Umetničke galerije "Nadežda Petrović", nastupili su: Vlada Janković duo iz Novog Sada, Mina Matijašević & Aleksandar Alempijevič- Čačak, Svetlana Spajić -Beograd, Lepi Jova - Novi Sad, SM A priori - Jagodina i DJ Lenhart Tapes -Kovačica / Novi Sad

  Svake godine pred početak Karusela vlada uzbuđenje i neizvesnost. Uzbuđenje, zbog mnogo kvalitetne, a različite muzike na jednom mestu, izvođači koji  donose svoju energiju i specifičnost. Neizvesnost je prisutna uvek zbog ograničenih finansijskih mogućnosti i nikad se ne zna da li će sve planirano biti realizovano zbog nedovoljnog priliva sredstava za realitzaciju programa. No, uprkos svemu, organizator - Asocijacija za umetnost i kulturu "Karusel" i ove godine pripremila je veoma znimljiv i muzički intrigantan program, koji okuplja 22 izvođača iz raznih krajeva Srbije, umetnike sa zapaženim međunarodnim karijerama i naravno, čačanske muzičare bez čije pomoći, ovaj festival ne bi bio moguć. Četiri festivalske večet 15, 22, 29. jul i 5. avgust) 5. po redu izdanja Karusela, 4 muziče radionice i drugi prateći sadržaji., razlo su da letnje večeri provedete u dvorištu Galerije.

  Popodne je vladala opuštena atmosfera, gosti su pristizali sa raznih strana, razgledali grad, uživali u čačanskim kulinarskim specijalitetima, odradili tonsku probu na vreme. Pred sam početak koncerta, nebo se natmurilo, vetar sve jače počeo da duva, sve je to trenutno unelo nervozu, ali sa početkom koncerta se sve smirilo i publika je mogla da uživa.
  Kao što je i najavljeno, pre svih učesnika, publici je predstavljen muzički magazin Etnoumlje (izlazi u Jagodini) koji koninuirano prati i komentariše worl music scenu u Srbiji, ali sa druge strane usmerava i oblikuje govore o ovom bremenitom, transnacionalnom poližanrovskom fenomenu okupljajući širok krug zainteresovanih i posvećenih saradnika i čitalaca. O časopisu su govorili Tijana Stanković, etnomuzikolog iz Novog Sada i idejni tvorac ovog projekta, Oliver Đorđeviđ, predsednik World music asocijacije Srbija, koja je i izdavač magazina.

  Prvo veče festivala je dosledno propratilo ovogodišnji slogan.- U OBA SMERA / INOVATIVNOST I TRADICIJA. Ideja, da se na jednom mestu predstavi savremen muzički izraz u dijalogu sa tradicijom i bogatim muzičkim nasleđem.
  Prvi se publici predstavio Vlada Janković,  kantautor iz Novog Sada, koji se tako pridružio značajnim kantautorima koji su nastupali na Karuselu: Kralj Čačka, Nikola Radović, Midica Milovanović, Dejan Ćurčić. Vlada Janković u duštvu gitariste Danila Šeguljeva, odsvirao je akustičarsku verziju svog albuma prvenca, Siguran put. Autorski zreo projekat, ubedljivo odsviran i otpevan.
  Karusel svake godine predstavlja premijerno i autorske projekte muzičara iz Čačka. Ovaj put to je jedna zanimljiva kombinacija, glasa i perkusija. Čarobni glas mlade Mine Matijašević i virtouz na udaraljkama, stari znanac, Aleksandar Alempijević. Sa puno emocija i strasti, izvedene su prepoznatljive pesme Balkana.
  Mina i Saša su bili odličan uvod u ono što je sledilo, izuzezetan spoj arhaičnog, tradicionalnog i avangardnog u nastupu Svetlane Spajić, jedinstvenog izvođača srpske tradiconalne muzike. Svetlana Spajić je posvećena negovanju i očuvanju srpske tradicionalne kulture. Njen reprtoar srpske arhaike je iz svih krajeva, od Kninske do Negotinske krajne. Učila je od autentičnih pevača, nastupala sa njima na na selima i narodnim saborima, alli i učestvovala na domaćim i internacionalnim muzičkim projektima i nastupala sa svetski poznatim vokalnim umetnicima i muzičarima, poput Janka Rupnika, Stele Čiveče, "Balkan Bit Boksa." Sarađivala je i sa Marinom Abramović i svetski poznatim rediteljem Bobom Vilsonom. Brojni koncerti, predavanja, Njujork, Los Anđeles, Kopenhagen, Beč, Madrid, Moskva, Vroclav... Publika je bila šokirana i zatečena njenim nastupom, mnoge je njen glas vratio daleko u arhajske tmine, ali i razbudio predačku krv koja teče našim žilama. Za neke druge, ovo je bilo teško iskustvo, zato što su davno zaboravili duh i dah predačke pesme i tradicije. Sve u svemu, događaj za pamćenje, a Svetlana Spajić u svoje izvođenje unosi svu dramu, prkos i jad skupljen na prostorima gde vekovima živi srpski narod. Jak utisak i sastavu Lepi Jova iz Novog Sada nije bilo lako da nstupi nakon Svetlane Spajić, ali upravo njihova vedrina i vojvođanski šarm je oduševio čačansku pupliku.. Oni se zabavljaju, ali i druge uveseljavaju svirajući rok numere na narodnim istrumentia, frula, violina, gitara,udaraljke.. Ima tu folklora, roka, etno jazza. Njihova obrada pesme Wodo people - Prodigy, digla je sve na noge.

  SM A priori iz Jagodine doneo je zanimljiv spoj elektronske, jazz, fanki muzike, "ozračen" uticajem balkanske muzike. Autorska muzika Slaviše Milenovića (klavijature) uz odličnu podršku ostalih članova grupe donela je eksperiment i istraživanje na Karusel, kao odličan uvod za sam završetak večeri i nastup DJ Lenharta Tapesa, koji je promoter eksperimentalne ,muzike noise-a, termina koji je na ovim  prostorima preveden kao buka.

  Sadržajno i uzbudljivo, što se očekuje i od ostalih koncerata na Festivalu Karusel.

Karusel 2009

KARUSEL 2009

U prelepom, kamernom ambijentu, dvorišta Umetničke galerije "Nadežda Petrović", održan je Letnji sajam subkulture "Karusel". Svakog petka od 21. čas, publici su se predstavljali muzičari iz Čačka i njihovi gosti. U tri konceptualno različite večeri, nastupili su oni koji sad rade i žive u Čačku, kao i oni koji su u rodnom gradu napravili prve muzičke korake...

Opširnije

Karusel 2010

KARUSEL 2010

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada...

Opširnije

Karusel 2011

KARUSEL 2011

Festival ambijentalne i etno muzike "Karusel", ove godine pod sloganom, NOVA VIĐENJA, NOVA ISKUSTVA, trajao je od 18. jula do 8. avgusta. Održana su 4 koncerta (18. jula, 25. jula, 1. avgusta i 8. avgusta) u dvorištu Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku. Po prvi put, ove godine u okviru Karusela, održane su i 3 muzičke radionice...

Opširnije