Karusel Channel

O festivalu

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada ...opširnije

O autoru

Dušan DarijevićNovinar Dušan Darijević, član NUNS-a, urednik rubrike Kultura u Čačanskim novinama,
i dugogodišnji samostalni kulturni aktivista, autor više zapaženih kulturnih projekata ...opširnije

Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačanska banka Grad Čačak Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva

KARUSEL 2011

NOVA VIĐENJA, NOVA ISKUSTVA

Karusel 2011Festival ambijentalne i etno muzike "Karusel", ove godine pod sloganom, NOVA VIĐENJA, NOVA ISKUSTVA, trajao je od 18. jula do 8. avgusta. Održana su 4 koncerta ( 18. jula, 25. jula, 1. avgusta i 8. avgusta) u dvorištu Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku. Po prvi put, ove godine u okviru Karusela, održane su i 3 muzičke radionice: Čudesni svet udaraljki - DRUM TI DAM, radionicu vodili perkusionisti Aleksandar Alempijević i Aleksandar Savić( od 19 - 21. jula dvorište i galerija Narodnog muzeja u Čačku); Radionica tradicionalnog pevanja, koju je vodila Katarina Pavlović vokalna solistkinja etno sastava Čudesmo ( od 26 - 28. jula u dvorištu i galeriji Narodnog muzeja); Radionicu muzičke improvizacije, vodio je student kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i student klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Marko Marić ( od 2-5. avgusta u galeriji Narodnog muzeja).

Karusel 2011 okupio je na četiri koncerta preko 50 muzičara iz Čačka, Beograda, Zemuna, Subotice, Kraljeva, Nemačke i Španije, u radionicama je učestvovalo više od 100 polaznika, od onih najmlađih do muzičkih amatera i radoznalaca, sve do afirmisanih muzičara. Ukupno 27 sati programa, četiri koncerta 12 sati svirke i 15 sati muzičkog istraživanja u okviru Karuselovih muzičkih radionica.

Po mišljenju publike, učesnika, novinara, kulturnih poslenika, Karusel 2011, po mnogo čemu je nadmašio prethodna izdanja, a pre svega po: kvalitetu programa, posećenosti, organizaciji, medijsoj prisutnosti, inovativnosti..

PONEDELJAK 18. jul, nastupili su ECHOESBEAT, ALEXA BAND i MARKO MARIĆ I PRIJATELJI

Prve večeri Karusela 2011 svirali su sastavi iz Čačka, kojima je zajedničko to što izvode autorsku muziku, inspirisanu etno-jazzom i jazzom. Čast da otvore festival, imali su momci iz EHOBITA (ECHOESBEAT), koji su izveli autorsku muziku Dejana Vučićevića. EHOBIT je svoj prvi nastup imao prošle godine na Karuselu. EHOBIT, koji je prošle godine nastupao kao duo, ove godine je doživeo transformaciju i to vrlo uspešnu u petočlani sastav. Pored Dejana Vučićevića (klavijature) i Aleksandra Alempijevića (udaraljke), tu su i Dušan Živković (bas gitara), koji je EHOBITU podario čvrstinu i punoću zvuka, Zoran Marjanović (vokal), čudesnih vokalnih sposobnosti, čiji nas glas vraća u neko pra-pra vreme i kao gost Aleksan- dar Popović (klarinet), čiji instrument daje EHOBITU neophodnu melodičnost sa etno prizvukom. Ubedljiva, snažna interpretacija, koja bi bila i ubedljivija da je sastav svirao nešto kraće ( nastup trajao sat vremena), izvedeno je čak 11 kompozicija, a neke teme se bespotrebno ponavljaju. Sve u svemu, veliki napredak za ovu skupinu muzičkih posvećenika, koja je bila vrlo inspirisana i nadhnuta za svirku, a to je publika umela da prepozna.

Nakon EHOBITA, nastupio je svakako najmlađi sastav na Karuselu. Dušu ovog sastava predstavljaju braća Milijanović, Alexa-svira bubnjeve (11 godina) i Stevan-svira klavijature (14 godina), sa njima je i njihov otac Miloš-gitara i Dušan Živković na bas gitari.

Alexa band su prvorazredna atrakcija, ne zato što osnovu benda čine mladi muzičari, već što ovi golobradi mladići sviraju jazz (zahtevne kompozicije Čik Korije), ali i imaju autorske pesme u kojima se kao pevač pojavljuje Alexin i Stevanov profesor, Stojan Guzina...

Njihov nastup je bio kratak i eferktan, a na kraju ih je publika sa oduševljenjem ispratila.

 

Za kraj prve večeri Karusela 2011, prava muzička poslastica, autorska muzika Marka Marića, specijalno pisana za Karusel. Marko Marić je za samo nekoliko dana uspeo da okupi svoje prijatelje: Filipa Robovića, Mikija Radisavčevića, Aleksandra Popovića, Aleksandra Alempijevića. Oni su odsvirali 7 kompozicija, 5 autorskih, među kojima je najzapaženija "Sahrana kod Stevice" i obrade Oj moravo, u soul fazonu i Zajdi zadi. Iako ima samo 22 godine, student kompozicije i klavira Marko Marić, delovao je sigurno, liderski, a ne nametljivo. Autorska muzika Marka Marića je pravo otkriće za publiku Karusela, a muzičari su pozvani i na bis. Tri sata muzike ispratilo je preko 350 posetilaca svih generacija, od srednjoškolaca do penzionera.

 

PONEDELJAK 25.jul, nastupili su: RASTKO RADIČEVIĆ, ČUDESMO, NMA

Ponedeljak 25.jul protekao je u očekivanju kiše, koja na sreću nije pala. Slaba popodnevna kiša, hladno vreme za ovo doba godina, uticali su donekle na atmosferu pred koncert i na same izvođače. Novonastale prilike su uticale da Svetlana Vukomanović otkaže svoj nastup, a TRIO INTERMEZZO pomeri svoj nastup za 8. avgust. No, sve to nije uticalo na one najodvažnije, da nastupe i zadovolje publiku, koja se okupila u dovoljnom broju.

Prvi se publici predstavio Rastko Radičević, stalni učesnik KARUSELA, od 2009. godine. Radičević svake godine iznenadi svoje fanove, ovaj put u pitanju je bila njegova muzika pisana za pozorišne predstave. Rastko nije izvodio svoju muziku, već je publika sa matrica čula desetak zvučnih slika, kao uvod u nastavak večeri. Pažljivo izabran program, tridesetak minuta, dovoljno da publika pažljivo odsluša nesvakidašnju, namenski pisanu muzku.

 

 

 

 

Čudesmo, etno sastav u kome muziciraju muzičari iz Beograda i Čačka, poput Radičevića na Karuselu su po treći put, naravno, svaki put drugačiji. Njihov repertoar je sastavljen od izvornih srpskih pesama, imaju zanimljivu instrumentalnu postavku. Ženski pevački trio, koji neguje tradicionalan način pevanja, prate zvuci aboridžinskog didžiridua, udaraljki i flaute. Grupu sa sigurnošću predvodi Katarina Pavlović, vokal i flauta.

Ono što je prava posebnost i draž Festivala etno i ambijentalne muzike Karusel, su saradnja muzičara, koji nisu zajedno nastupali, improvizacije, sešni. Jedan od takvih nastupa, bio je i nepredviđen spoj Kralja Čačka (koji je svoj zvaničan nastup inao 8. avgusta) i perkusioniste Aleksandra Alemoijevića. Na poziv organizatora Karusela Dušana Darijevića, na sceni su se pojavili braća Marić (Nenad i Marko) i Aleksandar Alempijević. Oni nikad do tog trenutka nisu svirali zajedno, ali njihov nastup te sumorne večeri će se pamtiti još dugo. Marići su se malo nećkali da nastupe, ali to nije dugo potrajalo, Kralj se prihvatio gitare, Marko je seo za klavir, a Sale kao i uvek temperamentan za udaraljkama. Nakon par improvizacija, odsvirali su par udarnih stvari Kralja Čačka: Na margini, Hej kolega, Marketing. Kralj Čačka, je nakon nastupa izjavio da ga je posebno oduševilo to, što ga je publika tako pažljivo pratila kao nikada pre. To je od posebne važnosti za autora, koji neguje gotovo kabaretski nastup, spoj Kurta Vajla i Tom Vejtsa na najbolji mogući način, obojeno autentičnim humorom i setom, svojstvenom za ove prostore. Kralj Čačka je svakako izrastao u jednu od najoriginalnijih muzičkih pojava sa ovih prostora, a i šire.

PONEDELJAK 1. AVGUST, nastupili su: Milorad PetroviĆ & Aco Savić, TOŠIĆ TRIO, DUETNO, TROJICA (ZEMUN), PANIKS(SUBOTICA)

 

Koncert 1. avgusta je po mnogo čemu za pamćenje, četiri sata odlične muzike, pet izvođača, publike u neočekivanom broju (oko 400 posetilaca), vremenski uslovi povoljni. Prvi su nastupili Milorad Petrović & Aleksandar Savić i prateći sastav, koji su izveli autorsku muziku gitariste, kompozitora Milorda Petrovića (mlađi brat poznatog saksofoniste Nenada Petrovića). Njihov nastup je bio kratak (20 minuta), ali efektan, izvdene kompozicije u jazz etno maniru, originalno i obećavajuće. Milorad Petrović je obećao za iduću kompletan, jednosatni, premijerni program.

 

 

 

Sastav TOŠIĆ TRIO dugo deluje, ali i pravi velike pauze u radu. Na Karuselu su nastupili nakon višemesečne pauze. Ovo je sastav koji neguje odličan etno jazz, za nastup na ovogodišnjem Karuselu, odabrali su nešto sasvim drugo, jazz standarde. Jovan Tošić-klavir, Aleksandar Savić - bubnjevi i Zoran Nikitović-bas gitara, priuštili su publici jednosatno uživanje, jazz tako prija u letnjim večernjim satima.

 

 

 

 

 

Grupa DUETNO je zaštitni znak Karusela, zajedno su krenuli i traju sa uspehom tri godine. DUETNO neguje world music, tu ima svega, starih pesama poput More sokol pie, Ksmet Stamena, Zumbalice, ali tu su i Maljčiki, Ero s onog svijeta, Hava nagila i izvanredna obrada pesme Bolujem ja. Ove godine zvuk DUETNA je obogaćen trubom i gajdama, tako da je dobra zabava na njihovom koncertu neizbežna, miks svega i svačega garantuje dobar provod za veki broj njihovih fanova.

 

 

 

 

Nakon urnebesnog nastupa DUETNA, trebalo je vremena da se stiša atmosfera za suptilan autorski zvuk, koji neguje sastan TROJICA, koji je na Karusel stigao iz Zemuna. Zemunci neguju veoma zanimljiv spoj etno, ozbiljne i jazz muzike. Oni su nedavno objavili CD pod nazivom Struna, trska i membrana, a ceo materijal su podelili na dva dela, prvi pisan za klarinet i drugi pisan za frulu. Pored ovih instrumenata, zvuk TROJICE je upotpunjen akustičnom gitarom i bubnjevima. Ova muzika je veoma zahtevna i traži pažnju i koncentraciju slušalaca, pravi muzički znalci su sa oduševljenjem ispratili nastup TROJICE.

 

 

Tačno u dvanaest, više nego uspešno treće veče festivala, priveli su kraju tročlani sastav iz Subotice PANIKS. Zvuk PANIKSA baziran je na akustičnim gitarama, koje virtuozno sviraju Nenad Todorović i Nikola Begović. Njihove autorske kompozicije inspirisane balkanskim zvukom, ali i radom Vlatka Stefanovskog Miroslava Tadića, prerastaju u unebesni čardaš kada im se pridruži i violinista. Iako je davno bila prošla ponoć, a prijatnost tople letnje večeri zamenila prohladna noć, publika se nije razilazila, već je sa ushićenjem pozdravljala muzičare. Nastup PANIKSA je svakako bio vrhunac KARUSELA ove godine. Druženje sa Paniksima je nastavljeno do zore na obali Morave.

 

PONEDELJAK 8. avgust, nastupili su učesnici Muzičke radionice Improvizacija, TRIO INTERMEZZO, KRALJ ČAČKA i DEJAN ĆURČIĆ BAND

 

Završno veče festivala bilo je puno prijatnih iznenađenja, publika se okupila u do sada najvećem broju (preko 400 posetilaca ispunilo je maleno dvorište Umetničke galerije Nadežda Petrović i prostor oko Opštinskog suda. Pozitivna atmosfera bila je odlična inspiracija za tri neformalna benda koji su nastali u okviru Muzičke radionice posvećene improvizaciji. Nastupili su brojni čačanski muzičari predvođeni studentom kompozicije Markom Marićem. Tri muzičke improvizacije su trajale skoro sat vremena, a publika je sa oduševljenjem prihvatila improvizovanje na licu mesta.

 

 

Nakon improvizatora, na scenu su stupili prošlogodišnji učesnici, TRIO INTERMEZZO, koji je izveo tango program, muziku Astora Pjacole. Ovaj put INTERMEZZO TRIO je nastupio u sastavu: Vanja Azanjac - flauta, Milan Mitrović - harmonika i Vladimir Ratković - klavir.

 

 

 

 

 

 

 

Nakon tanga, Kralj Čačka, ovaj put zvanično i pojačan kontrabasistom iz Beograda Aleksandrom Andrićem, stalnim članom sastava. Jednosatni nastup ispunjen starim i novim hitovima.

 

 

 

 

 

 

 

Za sam kraj iznenađujuće dobar nastup Dejan Ćurčić benda, koji je nastupio na festivalu i pre 2 godine. U međuvremenu njegove autorske pesme na srpskom i engleskom dobile su novi sjaj, a Ćurčić i nove saradnike. Aleksandar Alempijević svira udaraljke, Aleksandar Delević harmoniku, Zoran Marjanović svira bas prim i peva, Ivan Kos je prateći vokal, Dejan Ćurčić svira gitaru i peva. Ono što je bilo iznenađenje i za samog organizatora Karusela je bilo izvođenje pesme posvećene festivalu, duhovito i simpatično, a i zanimljiva obrada tradicionalne "Oj ovčare jaganjčare".

 

 

 

Na samom kraju publici se predstavio i Žarko Jovašević rođeni Čačanin koji godinama živi u Berlinu i uspešno nastupa sa svojim etno space sastavom Mr Zarko. Žarko se na sceni pojavio sa bubnjarom iz svog sastava, izvinuo se publici, zato što ne mogu da nastupe iz tehničkih razloga i najavili nastup svog sastava iduće godine na Karuselu.

 

 

 

 

 

Festival ambijentalne i etno muzike Karusel, održan je u okviru Letnjih dana kulture u Čačku. Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo kulture Srbije i Grad Čačak, generalni sponzor Festivala je Čačanska banka, a partneri su: Umetnička galerija Nadežda Petrović, Narodni muzej u Čačku i Međuopštinski istorijski arhiv Čačak.