Karusel Channel

O festivalu

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada ...opširnije

O autoru

Dušan DarijevićNovinar Dušan Darijević, član NUNS-a, urednik rubrike Kultura u Čačanskim novinama,
i dugogodišnji samostalni kulturni aktivista, autor više zapaženih kulturnih projekata ...opširnije

Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačanska banka Grad Čačak

 

KARUSEL 2010

Svojim snagama

Projekat "Karusel" nastao je 2009. godine u okviru Letnjih dana kulture, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Osnovna ideja autora projekta Dušana Darijevića, bila je da predstavi javnosti autorsku muziku čačanskih muzičara, scenu koja neguje najrazličitije muzičke pravce, a koja je nepravedno zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada. U tri muzičke večeri konceptualnog karaktera, pod jedinstvenim nazivom Letnji sajam subkulture "Karusel" predstavilo se četrdeset muzičara iz Čačka uz goste iz Irana i Izraela. Dvanaest sati programa realizovano je sa mimalnim sredstvima (35 000 dinara), ali pre svega zahvaljujući velikoj upornosti i israjnosti autora projekta "Karusel" i uz nesebičnu pomoć muzičara i prijatelja. Projekat je proglašen najboljim u okviru Letnjih dana kulture Čačak 2009. i obezbedio prolaz za ovu godinu bez konkursa, uz nešto veća sredstva (69 000 dinara). Generalni sponzor "Karusela je Čačanska banka. Po rečima Dušana Darijevića, nakon s analize ostvarenog u prošloj godini došlo se na ideju da ove godine "Karusel" preraste u Festival ambijentalne i etno muzike, ali i da zadrži osnonu ideju, afirmaciju autorske muzike čačanskih muzičara. Svake godine u okviru Festivala biće izveden premijerno bar po jedan autorski program (ove godine projekat EHOBIT), podrazumeva se i aurorski pristup mzuzičkom nasleđu i izvođačkoj muzici. Obrazlažući zašto etno i ambijentalna muzika u fokusu, Darijević je istakao da su  zahvaljujući ovim muzičkim izrazima uspeh ostvarili muzčari ponikli u našoj sredini, poput braće Teofilović, Nenada Petrovića, Miloša Nikolića, Bobana Bjelića i drugih. Kreativan odnos prema muzičkom nasleđu, ali i izvesno muzičko istraživanje i eksperimentisanje sa različitim muzičkim pravcima, što podrazumeva instrumentalna i ambijentalna muzika, ukratko spoj starog i novog, poznatog i improvizujućeg - naglasio je Dušan Darijević.

Ove vrednosti na najbolji mogući način su zastupali ovogodišnji učesnici "Karusela", koji su nastupili na koncertima održanim 19. i 26. jula i 2. avgusta.  Sastav Duetno iz Čačka, na najbolji mogući način je svojim nastupom otvorio Festival 19. jula. Svoj prvi javni nastup, imali su upravo na "Karuselu", pre godinu dana. Za godinu dana imali su dvadesetak uspešnih nastupa u Čačku, ali i na gostovanjima . Stekli su brojnu šaroliku publiku, bukvalno od 7 do 77 godina, koja uživa u njihovom repertoaru sastavljenom od pesama Balkana, ali i od onih sa svih meridijana. Publika je oduševljeno propratila njihov dvosatni natup, a prelepo dvorište Umetničke galerije "Nadežda Petrović" bilo je tesno za sve prisutne, njih oko 300. Šestočlani sastav Duetno je u izvođačkom smislu potpuno sazrelio za ovih godinu dana. Sviralo se i u klubovima, ali i u školama, na festivalima u Gradskom parku i na mnogim drugim mestima pred publikom uvek spremnom da prihvati pozitivne muzičke vibracije koje šalju Vera, Jelena, Sale, Zoki, Acika i Vlade. Drugo veče "Karusela" obeležilo je premijerno izvođenje autorskog projekta EHOBIT, ali i nastup etno sastava "Čudesmo". EHOBIT je duo koji čine renomirani čačanski muzičari Aleksandar Alempijević - perkusije i Dejan Vučićević - klavir. EHOBIT je projekat nastao inspirisan vizantijskim nasleđem, instrumentalna, ali veoma dinamična muzika sa periodičnim nežnim, suptilnim pasažima. Sat vremena izuzetne svirke, koja nije odstavila nikog ravnodušnim, tokom jednosatnog nastupa. Cilj i smisao "Karusela", jeste da podstakne čačanske muzičare na ovakve i slične autorske poduhvate. Vučko i Sale najavljuju dalji razvoj projekta EHOBIT, potpuniji zvuk uz više instrumenata. Čudesmo je sastav koji je nastao prošle godine na "Karuselu", nastupom Katarine - kaval i Igora - didžuridu. Visprena Čačanka Katarina Pavlović nije mirovala ovih godinu dana, proširila je sastav koji broji između 4 i 6 članova, studenti iz Beograda, Čačka, Vrnjačke Banje. Repertoar Čudesma su stare srpske pesme, ali odsvirane uz tradicionalne instrumente poput kavala, tarabuka, ali i  uz gitaru, flautu i čudesni drevni instrument australijskih Aboridžina, didžuridu. Sve ovo zanimljivo zvuči uz predivne glasove Katarine Pavlović i Jelene Obrenić. "Čudesmo" želi da poveže tradicionalno i novo, stare srpske pesme u rege ritmu. Katarina Pavlović je duša i telo ovog sastava, a očekuje se da će je ostali članovi moći pratiti na pravi način.

Treće završno veče 2. avgusta nastupili su Trio Intermezzo i Totalni Raspad Trio. Trio Intermezzo je zbog odsustva jednog člana izmenio repertoar, ali to nije nimalo umanjilo zadovoljstvo prisutnih koji su ih sa pažnjom slušali. Dela Hendla, Samartinija, Šubert, Matveev odsvirana sigurno i ubedljivo, a za to su zaslužni Vanja Azanjac - flauta, Marija Radić - flauta i Vladimir Ratković - klavir. Za sam kraj "Karusela", stari znanac Rastko Radičević i njegov Totalni Raspad Trio, koji je odsvirao pesme Tom Vejtsa, Kurta Vajla, Nik Kejva na osoben način. I ove godine je bilo iznenađenja, poput nenajvljenog nastupa pevačice Aleksandre, koja je fenomenalno otpevala Mercedes Benz. Na kraju svi zadovoljni i organizator, izvođači i publika. Nebo je bilo na strani "Karusela", vremenske prilike idealne, publike dovoljno, a nadajmo se da će se festival razvijati uz pomoć većeg broja sponzora i pokrovitelja.